Sint-Amandsberg

De wijk Sint-Amandsberg werd als onderdeel van Oostakker pas een zelfstandige parochie in 1847. Sint-Amandsberg werd een zelfstandige gemeente in 1872. Aanvankelijk behoorde het grondgebied toe aan de Sint-Baafsabdij met Zingem en Herlegem als belangrijke Merovingische nederzettingen.
Hoewel dicht bij Gent gelegen bleef Sint-Amandsberg tot in de 19de eeuw een overwegend landelijk gebied met heel veel boerderijen. Reeds in het begin van de 20ste eeuw evolueerde de gemeente tot een belangrijk bloemistencentrum met een internationaal afzetgebied.
In 1366 is voor het eerst sprake van een Sint-Amanduskapel, uitgegraven in de Kapelleberg. Daar bovenop werd in 1720 de huidige Sint-Amanduskapel gebouwd door Mgr. Van der Noot, bisschop van Gent. Sint-Amandsberg bleef een proosdij, afhankelijk van de moederparochie Oostakker tot 1847. Toen werd een nieuwe kerk gebouwd, werd een nieuwe parochie gesticht en kreeg Sint-Amandsberg een eigen kerkhof. Dit zou later uitgroeien tot het beroemde Campo Santo, één van de meest vermaarde begraafplaatsen in Vlaanderen.
Toen in 1874 het Sint-Elisabethbegijnhof in Gent door het antiklerikale stadsbestuur uit de stad werd verdreven, vonden de meer dan 700 begijnen een nieuw onderkomen in het splinternieuwe begijnhof van Sint-Amandsberg dat via het mecenaat van hertog Engelbert van Arenberg tot stand kwam. Sedert 2003 zijn hier geen begijnen meer, maar de gebouwen hebben een nieuwe bestemming gekregen en blijven getuigen van een eeuwenoude traditie. Ook de negenmeimarkt van Sint-Amandsberg geniet nog steeds een ruime belangstelling. In de 14de eeuw gestart als schapenmarkt in de buurt van de Sint-Baafsabdij, kwam de markt vanaf 1540 naar Sint-Amandsberg en bleef er tot het einde van de 20ste eeuw een toonaangevende paardenmarkt. In 2014 werd de paardenmarkt als onderdeel van de 9 mei-markt afgeschaft. De 473ste paardenmarkt is er nooit gekomen.

Toeristisch:

  • Kerk: Sint-Amandus
  • Kerk: Heilig-Hart
  • Kerk: Onze-Lieve-Vrouw-van-Altijddurende-Bijstand (Oude Bareel)
  • Kerk: Sint-Bernadette
  • Kerk: Heilig-Kruis (Westveld)
  • Campo-Santokapel
  • Begraafplaats Campo Santo
  • Sint-Elisabethbegijnhof