Bezoek aan het Feestlokaal De Vooruit te Gent

Helaas is die activiteit wegens de coronamaatregelen in overleg met Feestlokaal De Vooruit definitief afgelast.

1913 was het jaar van de wereldtentoonstelling in Gent. Dit was een uniek moment om de verwezenlijking van het gebouw aan het grote publiek te tonen, maar de bouw liep vertraging op.

Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog verrijst aan de Sint-Pietersnieuwstraat een imposant gebouw het Feestlokaal van Vooruit. Met zijn vele zalen was dit een ideale ontmoetingsplaats waar de Gentse arbeiders samenkwamen voor ontspanning en cultuur. Na de Duitse bezetting tijdens de Eerste Wereldoorlog kende Feestlokaal Vooruit tussen 1918 en 1940 een glorieperiode als volkshuis.

Maar na de Tweede Wereldoorlog daalden de activiteiten zienderogen en geraakte het gebouw in verval. Een groep enthousiaste jongeren konden het slopen van het gebouw net tegenhouden zodat in 1982 het feestlokaal een tweede jeugd beleefde. Het gebouw groeide al snel uit tot een progressief sociocultureel centrum met internationale faam. De gids zal ons hierover alles vertellen.

details

De deelnemers moeten zich vooraf inschrijven bij Miet De Groote, tel. 09/228 73 58 of miet.de.groote@dsmg.be

Deelname is gratis voor de leden van de Heemkundige Kring De Oost-Oudburg, niet-leden betalen € 10,00 per persoon aan Miet.

Met de vooraf ingetekende deelnemers komen we op zondag 14 juni 2020 samen in Gent op het Frankrijkplein bij het beeld van Edward Aanseele.

Om 14 uur start daar ons verhaal.