Beervelde

Kloosterkapel zuster Beervelde

In 1906 werd de kapel bijgebouwd in het klooster van de zusters van het H. Hart van Maria, aan de kloosterstraat te Beervelde. We kregen een ansichtkaart via Marcel Vergaelen in bruikleen. De foto is van een reeks van de fotograaf en uitgever Mertens en Zoon uit Zellik. De foto is van voor 1973.

Moulin à manége De Clercq

In het artikel 1160 in de legger van de Poppkaart staat op het perceel A 8 een Moulin à manége genoteerd als eigendom van de molenaar De Clercq Felix in Beervelde. Volgens de Poppkaart van Kalken stond die Rosmolen tussen de Grote Molen en de  Heistraat.
In Vlaanderen spreekt men van een Rosmolen maar het is ook een Bloedmolen, dit betekent een molen aangedreven door een levend wezen.
Die kleinere molen was voor de molenaar een bijkomende mogelijkheid op ook op de windarme dagen te kunnen malen. 

Oliepaardemolen Waeyenbergh

Volgens artikel 602 in de Legger van de Poppkaart was er op het perceel E614 aan Beervelde-Dorp nr. 39 een oliepaardenmolen in eigendom van Waeyenbergh Petronella en Joanna.

Begijnsmolen

De Begijnsmolen was een houten korenwindmolen die in 1860 werd opgericht in de Toleindestraat op het perceelnummer B 446c.

Opeenvolgende eigenaars:

Tredmolen Park Beervelde

In het park van Beervelde, eigendom van Graaf de Kerckhove de Denterghem, staat een metalen wiel dat diende om water op te pompen, voor de bevloeiing van het kasteelpark. Graaf Charles de Kerchove de Denterghem had een grote hofbouwkundige belangstelling. Hij was onder meer voorzitter van de Gentse Floraliën. Hij liet in 1870-1873 naar ontwerp van de architect Théophile Bureau (1827-1884) een nieuw  kasteel bouwen. Een nieuw park met vijver werd als een soort arboretum aangelegd naar ontwerp van 1873 door tuinarchitect L. Fuchs.

Grote molen

De Grote Molen was een houten korenwindmolen in Kalken, die in de 19de eeuw Beirveld Molen werd genoemd (Popp-kaart van Kalken, ± 1855), later de Grote Molen of Molen De Clercq geheten, naar de familie De Clercq die er generaties lang eigenaar van was. Die molen behoorde oorspronkelijk tot Kalken, wijk Beervelde, Art. 23, Sectie A nr. 7, nabij de grens met Destelbergen, wijk Beervelde, maar behoorde vanaf 1921, na de vorming van Beervelde als zelfstandige gemeente, tot Beervelde.

Molen Van Lierde

De Kleine Molen, die ook Molen Van Lierde werd genoemd, was een houten korenwindmolen gebouwd in de 17de eeuw (wellicht 1642) van het type Staakmolen. De Kleine Molen werd opgericht op het kadasterperceel E 457 aan de Toleindestraat in de gemeente Destelbergen. Vanaf 1921 is de molen in het zelfstandige Beervelde genoteerd op het kadasterperceel B 457. Die molen werd gesloopt in 1937. Het perceel B 457 werd na de volgende fusiegolf in 1976 bij Lochristi gevoegd.

Eigenaars na 1830:

Molen Waeyenbergh

Naam : Molen Waeyenbergh en De Visschermolen

Ligging: Rivierstraat 12 Beervelde (Lochristi)

Eigenaar: privaat

Bouwjaar: 1873

Type: Stenen grondzeiler
Functie: Oliemolen

Kenmerk: ingekorte romp

Gevlucht/Rad: Verwijderd, was ca 24 m

Vlakbeeldje Maria en Kind

Aan de gevek van het huis nr. 15 in de Tollekenswegel is er boven de voordeur een ceramieken vlakbeeld van een Maria met Kind aangebracht.