Op 21 februari 1819 deed pastoor Wauman een oproep voor een omhaling om een gekleed beeld te plaatsen op het altaar van Onze-Lieve-Vrouw in de kerk en ook om een kapel te plaatsen aan de dreef.
Wat later, in 1822, schonk de familie Scheiris een houten kapel om te plaatsen aan ‘de dreef’ als de processie uitging.
De kapel werd 40 jaar later herbouwd en in 1864 voorzien van een mooi beeld. Boven de deur stond ‘Ave Maria’.
In juni 1931 werd de kapel hersteld en opnieuw geschilderd op kosten van kerkbestuur en buren.
De absolute voorrang die in onze cultuur in de jaren '60 werd gegeven aan het autoverkeer eiste die plaats op en tijdens de verbreding en rechttrekking van de weg moest het gebouwtje verdwijnen.
Eigenaardig genoeg zijn het de vele slachtoffers van ditzelfde autoverkeer die uiteindelijk geleid hebben tot de heropbouw van de kapel in 1978 en tot haar huidige functie. In de kapel hangt de namenlijsten van de herdachte verkeersdoden van Zeveneken, nu al bijna 200, van mensen die stierven bij auto-ongelukken tussen Doorgang en Lozen Boer en mensen van Zeveneken die elders in een auto-ongeluk omkwamen. Op 15 jaar tijd waren er alhier meer dan 500 verkeersdoden.
Dit beeld van Onze-Lieve-Vrouw, nu ‘Onze-Lieve-Vrouw der Ledegouw’ genoemd, is het oude beeld van 1864 uit de vroegere kapel en werd gerestaureerd door Albert Vispoel. In de kapel hangt ook ingekaderd een lijst van verdienstelijke mensen van Zeveneken en de leden van de dorpsraad, die het initiatief namen voor de herbouw van die kapel.
Marcel Temmerman was beroerd door de talrijke overlijdens van jonge mensen op de Zavel. Hij richtte in 1978, tijdens het jaar van het dorp, een dorpsraad op om, ter nagedachtenis van de honderden verkeersdoden op deze weg, met als doel: de Zavelkapel herbouwen. De gerecupereerde stenen van de afgebroken kantschool uit de Hoekstraat werden daarvoor gebruikt.
Op 15 augustus 1978 werd de kapel ingewijd.
IS bereikbaar van op de openbare weg.