Mariakapelletje

Dit kapelletje hing meer dan 50 jaar aan een boom bij het huis van de familie De Mey aan de Meerhoutstraat.

Dit was op de weg naar de Lourdesgrot van Oostakker en langs die weg gingen vroeger veel mensen te voet op bedevaart naar die grot.

Het kapelletje hoorde bij de boerderij van Den Hert-De Schepper en werd daarna door Lucien De Mey verder onderhouden. Hij vond het heel belangrijk dat dit kapelletje daar was. Heel wat mensen stopten al eens, om eens een kruisje te maken, waarschijnlijk om te bedanken.

Voor Marcel De Mey om 4 u ’s nachts aan zijn gazettenronde begon, was er altijd een stop aan het kapelletje om er een kruisje te maken. Lucien De Mey heeft het kapelletje verschillende keren moeten herstellen. Het Mariabeeldje is verschillende keren gestolen en gelukkig vond hij altijd een ander beeldje. Het is nodig voor al die mensen die hier passeren, zei hij dan. Vorig jaar, net voor hij gestorven is, zei hij nog dat er een nieuw moest komen want het hout was vergaan. Er is dan eentje gemaakt in het dagcentrum waar Marnix De Mey werkt en aan de Meidoorn geplaatst. Dat is een typische oude Vlaamse haagsoort met doornen als bescherming van een boerderij, zoals het ook was hier aan de boerderij van Den Hert. Helaas is in een recente storm de boom losgekomen en daarna verwijderd, net als het kapelletje.

Geolocatie
51.089732, 3.768943
Locatie
Meershoutstraat , weide naast het huis familie De Mey
Status
historisch