andere molen

Bvb pepermolen en kleinere molens

Grutterijmolen

De Grutterijmolen was eigendom van de 'blompelder' Carolus Vanderlinden en gelegen recht over de kerk van Zeveneken.
Meer bepaald op het perceel A1214 ten noorden van de dorpsstraat.

In 1911 werd daarvoor het olieslagershuis gebouwd wellicht door architect J. Wevaert en die achterliggende olieslagerij werd in de jaren19(80-90) gesloopt.

Carolus ging door het leven als een blompelder, zijn molen pelde en bak het graan. Gerst, boekweit en gerst werden daarvoor doorgaans gebruikt. Die molenaar werd ook een grutter genoemd en zijn molen een grutterij.

Siermolen Geetcot

In 1978 werd in het jaar van het dorp, ter herinnering aan de Geetcotmolen een houten miniatuurmolentje geplaatst op het driehoekig pleintje rechts van de Lindestraat nr. 1 nabij de vierweegse. Aan de top is een windwijzer met een geit om te verwijzen naar de Geetcotmolen.

 

Oliemolen Vandevelde

In het artikel 708 in de Legger van de Poppkaart van Zeveneken staat de Oliemolen van Stefanie Vandevelde vermeldt op het perceel B 259 aan Zeveneken-Dorp ongeveer aan nr. 52.

Bron:

- De Legger en de Poppkaart van Zeveneken.

Oliepaardemolen Waeyenbergh

Volgens artikel 602 in de Legger van de Poppkaart was er op het perceel E614 aan Beervelde-Dorp nr. 39 een oliepaardenmolen in eigendom van Waeyenbergh Petronella en Joanna.

Olieslagerij Roels Franciscus

Volgens het artikel 602 in de legger van de Poppkaart van Destelbergen was er in de Houtstraat op het perceel B 54e een olieslagerij in eigendom van de landbouwer Roels Franciscus.

Volgens het kadaster zou er ook een rosmolen geweest zijn, vooraleer de stenen met stoom aangedreven werden

Olieslagerij Roels Thomas

Artikel 293 in de Legger van de Poppkaart van Destelbergen vermeldt een olieslagerij op het perceel A 583 a bis nabij de kerk. Eigenaar was toen Roels Thomas een zakenwaarnemer in Destelbergen.

Er schuin over was er vanaf 1835 de estaminet 't Meuleken, net naast de kerk.

De moleninrichting werd gesloopt in het begin van de 20ste eeuw.

Bronnen:

- De Legger van de Poppkaart
- Louis Gevaert, De herbergen van Heusden, Destelbergen en Beervelde, vroeger en nu, 1561-2013.

Houtzaagmolen

Waar de Klinkkouterstraat op de Aannemersstraat komt was volgens art. 1322 van de legger van de Poppkaart van Oostakker op perceel C 1427 a bis de Houtzaagmolen van Bogaert-Declercq-Bass opgericht.
Ernaast was de Koornstoommolen van Bogaert-Declercq.

Bron:

- De Poppkaart van Oostakker en zijn Legger

Koornstoommolen

Waar de Klinkkouterstraat op de Aannemersstraat komt was volgens art. 62 van de legger van de Poppkaart van Oostakker op perceel C 1427 b bis de Koornstoommolen van Bogaert-Declercq opgericht.

Ernaast was de zaagmolen van Bogaert-Declercq-Bas opgericht.

Bron:

De Poppkaart van Oostakker en zijn Legger

Oliemolen Van Wetter

Het artikel 684 van de legger van de Poppkaart van Heusden vermeldt Van Wetter Auguste en gezusters, particulieren Gent als eigenaars van de Oliemolen op het perceel C 86d.

In de voorhof van het kasteel Terlack kwam aan de Krekelstraat een woonhuis en gebouwen bij, die aanvankelijk ingeschreven was als fabriek-oliemolen.
Later werd dit een katoenhandweverij.