Lochristi

De oudste benaming van Lochristi is ‘Lo’ (open plek in het bos), een gebied dat oorspronkelijk behoorde tot de nederzetting Achtene op de grens van Lochristi met Oostakker. Door aankoop kwam dit uitgestrekte bosrijke gebied in de 7de eeuw in het bezit van de Sint-Baafsabdij. Aan deze abdij was de Heilig-Kerstparochie verbonden, waarnaar Lo ‘sancti Christi’ werd genoemd om het onderscheid te maken met o.a. Lo-ten-Hulle. Reeds voor 1257 werd Lochristi een afzonderlijke parochie.
Tot 1560 bleef de keure van Hijfte (reeds vermeld in 1187 en ook als plaatsnaam voorkomend in het Reinaertverhaal) een afzonderlijke entiteit. De oudste dorpskern, de huidige Dorpstraat, was in de middeleeuwen het laatschap Heindrikslaar. Het Oudhof aldaar is de oudste landbouwuitbating van Lochristi. Ze werd tot 1228 rechtstreeks door de Sint-Baafsabdij uitgebaat. De huidige dorpskern met Dorp-Oost en Dorp-West ontstond na 1215.
De nederzettingen Lichtelaar en Rozelaar dateren uit de 12de en 13de eeuw. Rozelaar werd het kasteel van de abt van Sint-Baafs en later (tot aan de Franse overheersing) het zomerverblijf van de bisschop van Gent.
De Loboskapel werd opgericht in 1607 op de plaats waar voordien een miraculeus Mariabeeldje aan een oude eik hing. Ze werd gesloopt in 1808, maar in 1895 nieuw opgericht door barones Maria Goffinet-De Cock, eigenares van Rozelaar. De ommegang van O.L.Vrouw van Zeven Weeën werd gewijd in 1894.
In de tweede helft van de 19de eeuw introduceerde de succesrijke bloemist Charles Vuylsteke de bloementeelt in Lochristi. Hij kweekte vooral orchideeën. Later werden vooral azalea’s en begonia’s gekweekt. Lochristi werd het belangrijkste centrum voor sierteelt van België. Langs de Antwerpsesteenweg was er vanaf de R4 naar het Dorp een toenemende handelsactiviteit met diverse winkels en warenhuizen.

 

Toeristisch:

  • Sint-Niklaaskerk (Dorp)
  • Kerk: Onze-Lieve-Vrouw-Middelares (Hijfte)
  • Loboskapel
  • Kasteel Rozelaar en de voormalige koetshuizen van prins-bisschop de Lobkowitz
  • Duiventoren (Hoeve Cocquyt aan crematorium)
  • Oud-gemeentehuis met classicistische voorgevel
  • Dorp-West 57-59 (Art Deco)
  • Denen 61 (Nieuwe zakelijkheid)