Beervelde

Een rijke Gentse poorteres stichtte in het begin van de 14de eeuw een eerste kapel in Beervelde, toen nog een grotendeels onbewoond gebied met onvruchtbare heidegronden. De Gentse heer de Gruutere investeerde reeds in de 13de eeuw een deel van zijn fortuin om deze gronden als schapendriften te kunnen gebruiken.
In 1309 kreeg Beervelde een nieuwe kapel en een eigen kapelaan. Het gebied behoorde tot de gronden van de Sint-Pietersabdij en de pastoor van Destelbergen voelde zich eeuwenlang verheven boven de proost van de Sint-Daniëlskapel in Beervelde. Pas in 1809 werd de zelfstandige parochie Beervelde gesticht. Ze bestond uit delen van het huidige Destelbergen, Heusden, Laarne, Kalken en zelfs Lokeren.
De huidige kerk kwam er in 1928. Intussen was Beervelde ook in 1921 een zelfstandige gemeente geworden. De lokale aardbeienmarkt houdt tot op vandaag de bekendheid van Beervelde in stand.
Sinds lang vergeten daarentegen is het feit dat Beervelde in de 19de eeuw een bloeiend pensionaat kende waar heel wat latere notabelen uit Vlaanderen ooit school liepen. Alleen de huidige Pensionaatstraat verwijst nog naar dit stukje vergeten onderwijsgeschiedenis.
Hoewel de historische band met Destelbergen altijd veel groter is geweest, werd Beervelde bij de fusie in 1977 een deelgemeente van Lochristi.

Toeristisch:

  • Kerk: Sint-Daniël
  • Vrijheidsboom (1831)
  • Kasteel van Beervelde (Jaarlijkse Tuindagen)
  • Aardbeienmarkt
  • Kasteel Rooman d'Ertbuer (Vossenstraat)